2021-06-30

MSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varor

Viktig information!

Den 1 augusti 2021 infördes nya krav från myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB gällande hantering av explosiv vara.

Kravet innebär sammanfattat att vid ansökningar efter 1 augusti om användning och förvaring av explosiv vara, i ert fall SIMPLEX ska även samtliga övriga personers namn och personnummer som hanterar SIMPLEX i företaget anmälas in på en separat blankett ihop med själva ansökan. Tidigare har det räckt med att endast uppge föreståndare på själva ansökan.

Nya tillstånd
Ansökan fylls i som tidigare. Ansökan skickas sedan in till er kommun tillsamman med blanketten på de övriga personer som kommer att hantera explosiva varor, länken till blanketten finner ni längre ned i skrivelsen.

Med samtliga menas de som hanterar de explosiva varorna i verksamheten. Har ni grävmaskinister eller annan personal i verksamheten som inte kommer i kontakt med de explosiva varorna behöver dessa inte anmälas in. Däremot ska juridiska personer i verksamheten med ett större inflytande i bolaget anmälas in på den separata blanketten, exempelvis:

  • VD
  • Styrelseledamöter som har ett betydande aktieinnehav i bolaget
  • Övriga personer som har ett betydande aktieinnehav i bolaget.

Tidigare gällande tillstånd
Kravet gäller även för er som har ett gällande tillstånd utfärdade före 1 augusti 2021. Är tillståndet utfärdat innan 1 augusti behöver ni komplettera er tidigare ansökan med att anmäla in föreståndare och övriga personer med ett större inflytande enligt ovan redogörelse i nedan anvisad blankett till den kommun som har utfärdat ert tillstånd.

Anmälan ska vara godkända senast 1 februari 2022 för att få fortsätta delta. Den som bedriver verksamhet med icke godkända deltagare efter detta datum riskerar att få tillståndet återkallat. Det kommer inte att vara möjligt att utfärda dispenser för fortsatt drift i väntan på godkännande av deltagare. Vi rekommendera att ni skickar in kompletteringen så fort som möjligt då handläggningstiden kan vara lång.

Om något är oklart är ni välkomna att höra av er till oss.

 

Nytt tillstånd, ladda ner blanketten HÄR 

Tidigare gällande tillstånd, ladda ner blanketten HÄR

För mer information tryck HÄR

Mer information på hur du fyller i en ansökan tryck HÄR

 

Har du bilder från utförda arbeten?

Dela gärna med dig av dina bilder och filmer så lägger vi upp dessa på webbplatsen. Skicka oss ett mail med ditt material och en liten text.

info@svenskasebo.se Se bilder

Medlemskap

Att bli medlem i SEBO har flera fördelar. Medlemskapet kostar er ingenting och du och ditt företag har heller inga förpliktelser.

Bli medlem