2018-03-22

”Vissa jobb går dubbelt så snabbt idag”

Urban Wadell, ägare till Wadell Entreprenad i Herrljunga, har riktat in sig på att vara så flexibel och effektiv som möjligt när han utför uppdrag i villaträdgårdar och för andra kunder. Möter han hinder i form av bergknallar skjuter han lätt bort dem med hjälp av den försiktiga metoden stenspräckning, och han har kompetens nog att ta åt sig avancerade sådana uppdrag. Han har också investerat i specialborrar med en kapacitet som få andra borrar kan mäta sig med.

 – En del arbeten går dubbelt så snabbt idag som tidigare när jag nu har hjälp av dessa metoder och maskiner. Jag slipper vänta och är inte beroende av någon annan utan kan direkt slutföra jobbet.

Främst sitter han i grävmaskinen, och för att ytterligare driva på utvecklingen har han och hans samarbetspartner själva ritat fem nya skopor till grävmaskinerna enligt egen design.

Urban Wadell, ägare till Wadell Entreprenad AB, utanför Herrljunga investerar i rätt maskiner för att vara fullt flexibel när han arbetar för kunderna.

 

Urban Wadell utgår från det vackra, renoverade föräldrahemmet, Gate Gård 1 i Kulelida, några kilometer utanför Herrljunga tätort i Västra Götaland där företaget har sitt säte.

Han har flera års erfarenhet av försiktig sönderdelning av sten och berg med hjälp av krutpatroner, och även hans båda anställda har utbildning och kompetens inom stenspräckning med Simplex. Han har en stor maskinpark, värd mellan sex och åtta miljoner, för att kunna vara så anpassningsbar och oberoende som möjligt under sina uppdrag. Wadell tar såväl större uppdrag som mindre, men är specialiserad på uppdrag i villaträdgårdar. Det kan handla om allt från att installera tryckavlopp eller dra fram fiber, när det byggs garage eller carport, tillbyggnader, uterum eller olika typer av förändringar i trädgårdar. Efterfrågan på att gräva om enskilda avlopp har ökat markant under senare år i och med att man från myndighetshåll ser över så att avloppen är godkända. Han jobbar mycket med finplanering vid husgrunder, vilket kräver god känsla för vad husägaren önskar.

Genom att ständigt tänka i termer av hur han kan förbättra och tidsoptimera så beräknar han att han spar minst en timme eller flera per dag, ofta betydligt mer. Det tjänar både han och kunderna på.

Wadells koncept är att äga en hel del maskiner istället för att åka och hyra, just för att det spar tid för kunden. Företag har olika tänk i det avseendet, det finns för- och nackdelar. Att själva äga maskiner kräver stora investeringar av den enskilde företagaren. Wadell äger två stora grävmaskiner, med olika skopor, och de körs av de två anställda och av honom själv. Han har två borrmaskiner, varav en med inbyggd kompressor. Han har också motorkap för att kapa asfalt och betong, samt en maskin som används när man bilar. Vidare har han maskiner för håltagning, och även två vattenpumpar. Med en av pumparna kan han pumpa upp till 80 kubik i timmen, vilket gör att han snabbt kan börja arbeta även om det regnat kraftigt. Allt är av märket Hycon.

Samtliga maskiner och verktyg som Wadell har kan drivas med Hycon hydraulaggregat. Det har inte varit så vanligt att man borrat med hjälp av hydraulik, de flesta använder tryckluft. Hydrauliken är betydligt starkare. I och med att han har den utrustning han har så kan han köra två maskiner samtidigt. Aggregatet är också litet och smidigt att ta med till olika arbetsplatser, och kostar betydligt mindre att driva. Hydraulaggregatet har snabbt ökat i popularitet under loppet av ett par år, och det finns idag 300-400 liknande aggregat i landet.

– Oerhört bra maskiner. De har en väldigt hög kapacitet, och är i princip helt underhållsfria.

På grund av ett genomtänkt koncept med maskiner och verktyg har hans företag fått en helt ny plattform på marknaden.

Vid ett tillfälle hade det regnat kraftigt och han möttes av en vattenspegel där arbetet skulle utföras. Efter blott ett par timmar var de igång med arbetet. Med pumparna kan han torrlägga ett dike samtidigt som han arbetar i det och gör klart jobbet. Med exvis en elpump kan det ta en hel dag att torrlägga samma dike.

Abdullah Habib (som borrar) och Tero Ojala, medarbetare på Wadell Entreprenad, arbetar lugnt och metodiskt med stenspräckning när en framfartsväg ska byggas vid Kulelida i Herrljunga.

 

I Alingsås fick han nyligen ett uppdrag där husägaren ville bygga ett växthus på tomten. En bergknalle var i vägen. Urban Wadell har erfarenhet nog att åta sig avancerade uppdrag, och sa ja till att skjuta bort berget – som låg en halvmeter från husägarens friggebod och lika långt från hans hus, dessutom på en lutande tomt.

Husägaren föreslog att snigeldynamit skulle användas.

– Det skulle tagit en evighet. Jag gjorde jobbet på en dag med hjälp av stenspräckning.

Wadell använde sig av sin erfarenhet, borrade hålen så som han trodde skulle vara bäst, laddade och täckte väl.

– Det var lite pirrigt. Så nära hus skulle det räckt med att en sten vält åt fel håll.

I och med att han har flera års erfarenhet av stenspräckning så klarar han ett sådant jobb utan problem.

– Ägaren var jättenöjd.

Ofta går det inte att förutse att det finns berg i marken. Stöter de på berg åker Urban Wadell hem och hämtar utrustningen, och allt som allt tar det ofta inte mycket mer än en timme eller två. Då är det borrat, laddat, skjutet och klart, och bara för grävmaskinen att gräva undan.

– Är det stora områden kan det ta tid. Men mer än två-tre dagar med Simplex vid ett och samma tillfälle bör det inte ta.

I annat fall måste man överväga sprängning med dynamit för att det ska bli ekonomisk försvarbart. Såvida det inte är i känsliga områden för då är dynamit inget alternativ.

– Skulle man använda dynamit, då får man liksom alltid loss berget, ler han.

Men så nära villor och andra byggen på en tomt är det farligt att använda så kraftfulla metoder. Då kan både hus och övrigt skadas.

Han har användning för stenspräckningen minst en gång i månaden. Förr blev han tvungen att antingen hitta en väg runt berget, eller hitta ett alternativt sätt att dra rör och slangar. Eller vänta på bergsprängaren.

– Jag kunde få besked att de inte kunde komma på fyra-fem dagar eftersom de var uppbokade på annat håll.

Då fick han försöka fortsätta arbeta med andra saker eller på ett annat ställe, och det tar extra tid och blir ineffektivt att transportera de stora maskinerna bort och fram. Nu vet han direkt hur problemet med bergklackar ska lösas och det spar både tid och pengar för kunden.

Vid ett tillfälle skulle ett tryckavlopp ner 1,20 meter i marken, och han fick då spräcka bort sten på en sträcka av 18-19 meter. Sakta och försiktigt spräcker han då bort en halvmeter per gång.

Vid ett annat tillfälle var det ett betongfundament som skulle bort. Det var närmare en meter tjockt, och åtta meter i diameter. Först stod Wadell och knackade ett par timmar, men tyckte inte att det hände någonting. Sedan tog han hjälp av stenspräckningspatroner.

– Det ruskade till i fundamentet, och sedan var betongen så porös att det var väldigt enkelt att plocka bort, bara armeringen gjorde att det höll ihop. Betongen bara ramlade isär.

Nu utför han ett uppdrag i Lidköping vid Vänern där XL Bygg ska etablera sig.

De områden han arbetar mest i är Herrljunga, Vårgårda, Alingsås, Grästorp och Nossebro, och då behövs det ofta tas bort sten och berg med hjälp av stenspräckning. Arbetar han på slätten runt Vara, då är det nästan bara lera och inget berg.

Idag har Wadell Entreprenad en omsättning på sju miljoner per år.

– Hur jag marknadsför? Det gör jag inte. Det går från mun till mun.

Vid större uppdrag slår han sig ihop med Marcus Johansson som äger Smörkullens Skog & Grävtjänst. Det är också tillsammans med honom han arbetat fram nya typer av skopor, fem nya skopor är just levererade och dem har de tänkt ut och ritat själva. En svetsfirma har fått i uppdrag att bygga dem. Bland annat en skopa för att schakta för vatten och avlopp, det är en konad skopa, med lite längre botten än vanliga skopor. Krävs sprängning under ett uppdrag så anlitar han gärna Alingsås Sprängtjänst som har gott renommé.

Abdullah Habib, Wadell Entreprenad, förbereder för stenspräckning, och på företaget använder de sig av Hycon hydraulaggregat för maximal kapacitet

 

 

Har du bilder från utförda arbeten?

Dela gärna med dig av dina bilder och filmer så lägger vi upp dessa på webbplatsen. Skicka oss ett mail med ditt material och en liten text.

info@svenskasebo.se Se bilder

Medlemskap

Att bli medlem i SEBO har flera fördelar. Medlemskapet kostar er ingenting och du och ditt företag har heller inga förpliktelser.

Bli medlem