Debatt & Nyheter

Det är alltid något på gång i spräckningsbranschen. Här samlar vi material som kan vara till gagn för alla som verkar inom branschen på ett eller annat sätt.

Dolor – Så minskar du risken för sprängolyckor

Som ni säkert känner till från er utbildning kan man vid bergarbeten stöta på odetornerade laddningar, så kallade dolor. Epiroc har en borrmästarpodd där man tar upp dessa problem och risker med dolor som vi rekommenderar er att lyssna på.

Fortsätt
Betalar du för mycket i avgift för ditt tillstånd?

När man söker tillstånd för användning och förvaring av explosiva varor utför tillståndsmyndigheten, i ert fall kommunen en avsyning enligt punk 2.7.5 (16§ FBE) nedan. För denna avsyning tar kommunen ut en avgift. 

Fortsätt
Ordningslagen. Prövas tillstånden rättssäkert?

I dagsläget finns det runt 4000 företag som kan beröras av denna tillståndsgivning. Att dessa företag riskerar att behöva avveckla sina verksamheter på grund av tvivelaktiga beslut är ytterst allvarligt.

Fortsätt
Giltigt tillstånd!

Myndigheterna skickar inte ut några påminnelser när tillståndstiden gått ut. Ni måste själva ha kontroll på hur länge tillstånden är giltiga.

Fortsätt
Spräckning av berg är tillåtet

Spräckning av berg är tillåtet. Domstolen har slagit fast att spräckkortet även ger behörighet för berg.

Fortsätt
SEBO är godkänd utfärdare enligt SeQF. Sprängarbas för mindre komplicerat slag

Den 20 januari 2021 mottog Svenska SEBO ett beslut från Myndigheten För Yrkeshögskolan

Fortsätt
Är det krav på besiktning?

Är det lag på att besikta? Vad är det som gäller? Svaret är nej, det finns ingen lag som kräver att man ska utföra en besiktning

Fortsätt
Gilla oss på facebook

Ni som inte har upptäckt oss på facebook kan gärna gå in där och gilla oss för att inte missa den senaste information kring vår bransch

Fortsätt
Tillstånd för användning och förvaring

Vi får in många frågor kring regler och hur man fyller i ansökningar gällande användning och förvaring.

Fortsätt
Bli medlem i Företagarna!

Organisationen Företagarna är ovärderlig i sitt stöd för oss som är medlemmar i Svenska SEBO. Genom att bli medlem i Företagarna hjälper du oss på Svenska SEBO att hjälpa dig som kund.

Fortsätt

Har du bilder från utförda arbeten?

Dela gärna med dig av dina bilder och filmer så lägger vi upp dessa på webbplatsen. Skicka oss ett mail med ditt material och en liten text.

info@svenskasebo.se Se bilder

Medlemskap

Att bli medlem i SEBO har flera fördelar. Medlemskapet kostar er ingenting och du och ditt företag har heller inga förpliktelser.

Bli medlem