Debatt & Nyheter

Det är alltid något på gång i spräckningsbranschen. Här samlar vi material som kan vara till gagn för alla som verkar inom branschen på ett eller annat sätt.

Viktigt meddelande! Spräckning i berg!

Den dom som nu förvaltningsrätten utkommit med ger Power Tools rätt, vilket innebär att man som Power Tools hela tiden hävdat får spräcka berg med Power Tools utbildning.

Fortsätt
Sex misslyckade sprängningar bland folk inom loppet av några månader:

I mitten av september flydde en fyraårig flicka för livet när hon var nära att träffas av en stor sten som kom flygande vid en misslyckad sprängning vid Telefonplan i Stockholm. I Linköping var en grupp förskolebarn i södra Ekkällan, förskolan Rosenkällan på Rotegatan 10, nära att träffas av kringflygande sten. En del barn blev så rädda att de började gråta

Fortsätt
Power Tools svar till BEF

Den attityd vi möts av från BEFs vd, Roland Netterlind, möts vi inte av från de många sprängföretag vi har kontakt med och som tar allvarligt på sina arbeten. De bergsprängare vi har affärsmässiga relationer med är väl medvetna om att sprängning med dynamit och spräckning med krutpatroner har olika användningsområden. Konstigare än så är det inte.

Fortsätt
BEF-ordföranden tjänar pengar på slarvig sprängning

Problemet med dolor har under senare år ökat dramatiskt, utan att BEF, Bergsprängnings  Entreprenörernas Förening, har agerat. Istället för att gå till botten med problemet så har den odetonerade dynamiten blivit till en god inkomstkälla då det ordnas dyrbara kurser i hur dolor ska kunna upptäckas – av BEFs egen ordförande. Allt medan en annan styrelseledamot och tillika auktoriserad bergsprängare  i BEF genomför uppseendeväckande dåliga sprängningar som gett eko i hela landet.

Fortsätt
Dynamit under inflygningsbanan

Nu stoppas all grävning efter dynamit under start och landning av flygplan på Landvetters flygplats. Kilovis med dynamit, så kallade dolor, ligger kvar i en mosse alldeles under inflygningen vid Göteborg-Landvetter flygplats.

Fortsätt
Landvetterjobbet en lek med döden

Över 150 dolor, alltså 150 kilo odetonerad dynamit, har grävts upp på Landvetters nya byggplats. Sprängningen har genomförts så slarvigt att de grävmaskinister och övrig personal som arbetar i området riskerar sina liv varje dag - stöter grävmaskinen till en dold dynamitladdning exploderar den.

Fortsätt
Jättesten flög mot landningsbanan – två sprängincidenter vid Landvetter flygplats

Jättestenen som vägde runt 300 kilo kastades cirka 200 meter från den plats där sprängningen ägt rum.

Fortsätt
De livsfarliga dynamittillbuden

I juni förra året började det plötsligt efter en våldsam smäll regna sprängsten över Marstrands familjecamping vid Koön i Kungälvs kommun.

Fortsätt
Få incidenter trots två miljoner stenspräckningstillfällen

Rätten ansåg att den man som utfört arbetet vidtagit de säkerhetsåtgärder han skulle.

Fortsätt
Svenska SEBO:s artikel får uppmärksamhet i SVT:s nyhetssändning

Svenska SEBO:s artikel får uppmärksamhet i SVT:s nyhetssändning. Trots larm till kommunen lämnades fullt synligt sprängmedel intill gångbanor i Göteborg i flera veckor.

Fortsätt

Har du bilder från utförda arbeten?

Dela gärna med dig av dina bilder och filmer så lägger vi upp dessa på webbplatsen. Skicka oss ett mail med ditt material och en liten text.

info@svenskasebo.se Se bilder

Medlemskap

Att bli medlem i SEBO har flera fördelar. Medlemskapet kostar er ingenting och du och ditt företag har heller inga förpliktelser.

Bli medlem